Kapitan Corelli w trakcie swojego pobytu na Kefalonii poznał smak prawdziwej miłości. Ale głównie tej skierowanej do pewnej mieszkanki owej wyspy. Czy jest szansa, że Ty również odnajdziesz tam kobietę/mężczyznę swoich marzeń? Jest! Choć szybciej zakochasz się w atrakcjach tego raju, szczególnie w regionalnej, tradycyjnej kuchni. Z czego ona ogólnie słynie? Jakie restauracje i bary cieszą się najlepszą opinią wśród zagranicznych gości? Głównie na te pytania odpowiemy w niniejszym artykule.
Dlaczego kuchnia grecka na Kefalonii jest tak wyjątkowa?
Już zbliżasz się do drzwi, już stoisz na progu i łapiesz za klamkę… Cofnij się. Usiądź najpierw na ławce w porcie, popatrz na restauracje i poczytaj, czym przede wszystkim zostaniesz w nich poczęstowany. Okazuje się, że doznania smakowe nie byłyby tak wspaniałe, gdyby nie pewne naturalne produkty. Lekka kuchnia śródziemnomorska miesza się tam z daniami typowymi dla tej wyspy.
Na talerzach znajdziesz m.in. wysoko jakościowe lokalne warzywa (horta – szpinak, szczaw itp.) oraz sery feta. Lecz zdecydowanie „rządzą” grillowane owoce morza i ryby (solone dorsze, kraby, krewetki, kalmary, ośmiornice). Do tego oliwa z oliwek, miejscowy miód (najprawdziwszy „pokarm bogów”) i kawa, która jest dostępna w trzech wersjach: bardzo słodkiej, słodkiej oraz gorzkiej (każdy mieszkaniec wie, że należy ją pić bez pośpiechu).
Jakie są oryginalne potrawy i produkty na Kefalonii?
Część potraw nie przyrządza się bardzo długo. Nie są one skomplikowane, podane nad wyraz kreatywnie, chyba że mamy do czynienia z restauracjami o wysokiej renomie. Najważniejsze jednak, że zawsze najesz się do syta. Miejscowi kucharze oraz właściciele lokali wyznają zasadę, że prostocie jest siła sycących potraw, choć ich nazwy dla Polaków brzmią nietypowo i atrakcyjnie. Wybraliśmy kilka, które powinieneś choć raz spróbować, spędzając swój urlop tylko na tej największej wyspie archipelagu Wysp Jońskich. Oto one:
- strapatsada (jajecznica z pomidorami i serem, smażona oczywiście na oliwie z oliwek, posolona, z dodatkiem pieprzu; serwowana na śniadanie);
- kreatopitia (bardzo lokalne danie, które podają wszystkie restauracje; jest to placek, a raczej zapiekanka mięsna z cielęciny albo jagnięciny, doprawiona przyprawami; w jej nadzieniu dodatkowo znajduje się ryż, cebula oraz pomidory);
- scordalia (pasta z ziemniaków; coś jak purée albo zagęszczany sos z czosnkiem i oliwą; bardzo polecana przystawka do głównego obiadu);
- riganada (coś podobnego do bruschetty, przekąski pochodzącej z Włoch; w Kefalonii są to grillowane kawałki chleba z oregano, serem feta i czosnkiem).
Poza tymi wyżej wymienionymi daniami, skosztujesz też wielu sałatek, musakę (zapiekankę) na bazie bakłażana albo pastitsio z mielonym mięsem i makaronem, a także przygotowywane na specjalnie patelni saganaki (mowa np. o smażonym serze kozim i owczym). A na deser obowiązkowo słodkie ciasta z orzechami, migdałami i cynamonem (tej przyprawy nigdy nie zabraknie)!
Czy warto napić się wina na Kefalonii?
Kefalonia to wyspa, która od dawien dawna znana jest również z lokalnych win. Musimy o nich wspomnieć, bo restauracje, a w szczególność bary to miejsca, w których owe wyśmienite alkohole sprzedawane są w butelkach albo szklankach. Nic dziwnego. Sporo jest na tej wyspie winiarni, w których produkowane są markowe, białe, czerwone, wytrawne – dosłownie przeróżne, najlepsze tego typu trunki.
Bez wątpienia do najbardziej znanego wina należy Robola. Nazwa to po polsku nie brzmi zbyt ładnie, ale gwarantujemy, że nie pływają na jego dnie żadne robaki. Tak po prostu określa się rzadki, bardzo stary szczep białych winogron. Jak smakuje wlana do kielicha wytrawna Robola? Czuć wyraźny owocowo-kwiatowy, kwaśny aromat oraz orzeźwiającą, cytrusową nutę. Oprócz tego wina, powinieneś napić się też słodszego Muscata i mocnego, czerwonego Mawrodafni. To też niezwykłe boskie nektary.
Jakie są najlepsze restauracje na Kefalonii?
Masz w czym wybierać i gdzie zjeść! Okazuje się bowiem, że na tej wyspie jest ponad pół tysiąca restauracji. Które z nich warto wyróżnić? Wydaje się, że większość zasługuje na pochwały, ale i tak postanowiliśmy polecić Ci obiad/kolację w mających pozytywne opinie lokalach. Na pewno nie wyjdziesz stamtąd głodny i zdenerwowany cenami.
Restauracja Tzivras 1933
Adres: Vandorou 1, Argostoli 281 00, Grecja
Cena za lunch: już od 10 i 15 euro!
Najstarsza rodzinna restauracja, prowadzona od lat 30. Stąd właśnie taka jej nazwa. Lubiana przez turystów, nie tylko dzięki położeniu (tuż przy porcie, w stolicy Kefalonii – Argostoli). Serwuje bowiem codziennie (do godziny 17.00) autentyczną kuchnię grecką, od dań mięsnych po potrawy wegetariańskie, zawsze w przystępnej cenie. Podchodzisz do lady i zamawiasz (też na wynos), co dusza, a raczej żołądek zapragnie!
Restauracja Ammos Beach
Adres: Skala 281 00, Grecja
Ceny: od 15 do 35 euro
Miejsce na plaży będące połączeniem restauracji i baru. Spodziewaj się więc poza wieloma koktajlami, także potraw na bazie owoców morza i mięs. Turyści chwalą jeszcze bardzo dobrą obsługę i wystrój. Ale chyba najbardziej są zadowoleni z pysznego, grillowanego okonia albo łososia. Uwaga! Ammos Beach działa tylko w sezonie letnim.
Restauracja Ampelaki
Adres: Ioannou Metaxa 26, Argostoli 281 00, Grecja
Cena za obiad/kolację: od 10 do 35 euro
Mała, ale urocza. Taka jest ta restauracja umiejscowiona na końcu portu Argostoli, wzdłuż dość ruchliwej uliczki. Otwarta jest tymczasowo, ale zawsze oferuje szereg różnych potraw greckiej kuchni. Zjesz w niej świeże owoce morza, sałatki, makarony. Jednak najbardziej zapełnisz żołądek, zamawiając wspominaną w tym tekście kreatopitię z cielęciną oraz musakę z mielonym mięsem wołowym podawaną w glinianym garnku
Więcej o Ampelaki przeczytasz tutaj.
Restauracja Nefeli
Adres: Lassi 281 00 Greece
Średnie ceny za obiad: między 15 a 35 euro
Kolejna jedyna w swoim rodzaju restauracja, położona w na południowo-zachodnim wybrzeżu wyspy Kefalonia, w malowniczej miejscowości Lassi, z widokiem na Morze Jońskie. Co zaskakujące, jest ona otwarta codziennie od 11.00 do 1.00 w nocy! Jakie dania oferuje? Chociażby souvlaki – soczyste i delikatne kawałki kurczaka oraz małże gotowane na parze.
Tawerna Patsouras
Adres: Leof. Antoni Tritsi, Argostoli 281 00, Grecja
Cena za obiad: 10-15 euro
Niewielka rodzinna (a jakże!) tawerna znajdująca się naprzeciwko Alpha Bank. Czy skosztujesz w niej jedynie dań rybnych? Nie. Bo Patsouras jak przystało na swojską, grecką restaurację, serwuje też od 1963 roku najsmaczniejszą tradycyjną musakę na wyspie. To kuchnia w najlepszym wydaniu, z dobrymi cenami i nienaganną obsługą.
Inne warte odwiedzenia jadłodajnie
Powyżej opisaliśmy pięć polecanych miejsc, w których w pełni poznasz smak greckiej kuchni. Ale pozwól, że jeszcze zaprosimy Cię do kolejnych lokali (podając ich nazwę oraz adres). Musisz się udać między innymi do:
- restauracji Irida’s (Akti Panormou, Kefalonia 280 85, Grecja);
- tawerny Persas (Kateleios 280 86, Grecja);
- Captain Nicolas (Vatsa, Lixouri 28200 Greece);
- tawerny Tzogia’s (Argostolion 281 00 Greece);
- Olea Kouzinaki (Nikoláou Karvoúni, Argostolion 281 00 Greece).
Pięć barów, w których się napijesz i potańczysz
Oczywiście restauracje na Kefalonii to temat rzeka. Moglibyśmy o nich napisać bardzo obszerne wypracowanie. Bo zaskakują samą historią powstania, jak i przyciągają tłumy głodnych turystów doskonałym jedzeniem. Jednak nie będziemy przedstawiać setek następnych, uwielbianych, pachnących jadłodajni, chociażby ze względu na ograniczoną liczbę słów. Zamiast nich, udamy się wspólnie do pięciu barów, w których głośna muzyka miesza się z kolorowymi drinkami i biało-czerwonym winem.
Bar Logos Grand View Cocktail/Pool
Adres: Argostoli 281 00, Grecja
Cena za drinki: od 7 euro
Co wyróżnia ten bar? Na przykład położenie zapewniające bajeczne widoki. A do tego bogate menu z dużą liczbą drinków koktajlowych (od greckiej Pina Colady po Cosmpolitana). Warto w tym miejscu zorganizować wesele albo inną imprezę (na oficjalnej stronie) tego baru znajdziesz piękne zdjęcia weselne). Oferowane są liczne przekąski i sałatki czy opisywane tutaj wino Robola.
Bar Akri Seaside
Adres: Skala 280 86, Grecja
Cena za drinki: od 5-10 euro
Świetne koktajle i wyjątkowa obsługa to chwalone zalety tego baru nadmorskiego w miasteczku Skala. No i muzyka, która tworzy niezwykły klimat. Co ciekawe, dopiero pod wieczór staje się ona coraz bardziej energiczna.
Bar Captain’s
Adres: Skala 280 86, Grecja
Cena za drinki: od 5-10 euro
Jeśli nie odwiedzisz małego, ale wielkiego Capitana w Skali, to będziesz żałował. Zaczął funkcjonować w 1987 roku, będąc pierwszym barem w tej okolicy. Imponuje dzisiaj ilością oraz rodzajami drinków (łącznie jest ich ponad 40!). Napijesz się tam codziennie, do 2.00 w nocy, zarówno smacznych egzotycznych koktajli, jak i dobrze zrobionych, zmieszanych drinków. Zjesz też pyszne przekąski i posłuchasz niezłej muzyki.
Bar Eden
Adres: Argostoli 281 00, Grecja
Cena za drinki: od 5 euro w górę
Niech Cię nie dziwi nazwa tego baru. Jest on bowiem położony w pięknym dużym ogrodzie ze stawami i fontannami. Oferuje sporo pyszności: przekąski, sałatki, pizze domowej roboty, świeże soki, lody, gofry, drinki (podobno mrożone daiquiri truskawkowe nie ma sobie równych)… To zaiste romantyczne miejsce dla par, ale i takie, w którym na dużym ekranie obejrzysz różne, głośne wydarzenia sportowe.
Bar Karma Cocktail
Adres: Skala 280 86, Grecja
Cena za drinki: od 5 euro
Znowu bar w Skali? Jakże by inaczej, skoro właśnie tam jest najwięcej tego typu gościnnych lokali. Ten jest prowadzony przez sympatyczne rodzeństwo. Spróbujesz w nim poza drinkami w promocji happy hours, też smacznej kawy. I w pełni się zrelaksujesz, w czym pomoże świetna muzyka puszczana w tle. Co ciekawe, w Karmie są przyrządzane specjalne koktajle, których nie dostaniesz nigdzie indziej (np. Dizzy Monkey).
Restauracje na Kefalonii – podsumowanie
Wiesz już, że wakacje na tej wyspie nie polegają jedynie na zwiedzaniu zabytków i morskich kąpielach. Spożywanie posiłków w wielu restauracjach to niemal rytuał, bez którego nie odkryjesz całej magii Kefalonii. Lecz nie możesz też pominąć wycieczki na jeden z targów, gdzie kupisz świeże, pachnące owoce i warzywa. Jeśli chcesz „połknąć” wszystkie smaki, jakie ma do zaoferowania Kefalonia, to powinieneś udać się tam w sezonie letnim. Wtedy poza restauracjami, otwarte są też opisane przez nas bary.
Autor: Przemysław Jankowski – Człowiek, który zakochał się w majestatycznych Górach Skalistych (po kilku miesiącach w Kanadzie nie mogło być inaczej). Poza tym wielki fan polskich jezior, nawet tych najmniejszych. A także pasjonat rowerowych wycieczek i odkrywania pięknych miejsc w swoim kujawskim regionie. Zawsze chciał być jak Indiana Jones – badać stare zabytki w najdalszych zakątkach świata, ratować przed grabieżą „magiczne” artefakty i doświadczać przygód przez wielkie P. To gdzie teraz na wyprawę!?